Kalender Hijrah

Roslina & KhairulAzhar

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

My Little Princes Damia Irdina

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Second Little Princes Darwisya Amani

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Thursday, January 29, 2009

Jom blaja masak........

Asam pedas melaka
Bahan-bahan ( 1 family... )

3 keping ikan tenggiri (ikan lain pon boleh)
Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
10biji cili kering
1/2 in halia
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
2 ulas bawang putih
Bahan tumis:-
@ 1/2 bawang besar-hiris
@ 1/4 sudu teh biji sawi
@ 1/4 sudu teh halba
@ 2 tangkai daun kari
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato-potong2
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1/2 bunga kantan atau daun kesum secukupnya
minyak masak
garam dan gula jika suka

  • Cara-cara
    panaskan minyak. tumis bahan tumis. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.
    masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
    masukkan garam dan gula, biar hingga masak. hidangkan.

Gulai lemak nangka muda

Bahan-bahan ( 5 org makan )

500gm nangka muda
3 cawan santan- tak terlalu pekat dan tak terlalu cair
2 sb isi ikan - boleh diganti dgn ikan bilis
3 ulas bawang merah
1/2 in kunyit hidup
1 sk serbuk lada hitam - kalau suka pedas boleh ditambahkan lg
secubit belacan
garam dan gula

  • Cara-cara
    Panaskan air dan celur nangka muda yg telah dipotong dan dibersihkan. Kemudian toskan. Bawang merah, kunyit, belacan dan isi ikan ditumbuk lumat. Bagi yg malas tu bolehlah dikisar dalam blender dan masukkan sedikit santan.
    Masukkan kesemua bahan - nangka muda, bahan2 yg ditumbuk/dikisar, serbuk lada hitam, santan, garam dan gula (secukup rasa) ke dalam periuk dan masaklah dengan api sederhana.
    Masaklah hingga mendidih dan hendaklah dikacau supaya tidak pecah minyak.
    Lauk ni sedap dimakan panas2 dgn nasi putih.. tambah lagi kalau ada ikan panggang dan sambal belacan..

Mee ladna pedas

Bahan-bahan ( 6 orang )


sebungkus mee
1 camca besar lada hitam
3 ulas bawang putih (ditumbuk/dihiris)
6 sudu besar sos tiram
semangkuk kecil ayam/daging dihiris kecil-kecil
sawi,taugeh,bebola ikan

  • Cara-cara
    tumiskan bawang putih sehingga garing masukkan ayam/daging kacau hingga empuk
    masukkan lada hitam dan air mengikut kesukaan
    masukkan mee,sawi,tauge dan bebola ikan masak hingga empuk
    masukkan garam dan perasa makanan sesedap rasa
    * buat hana,buleh nak letak tepung jagung tapi bagi saya rasanya kurang 'kick'


Nasi Beriani Ringkas

Bahan-bahan ( 6 - 7 orang )


1 kg beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
1 tin kecil minyak sapi (ghee)
1 tin susu sejat (susu cair pun ok)
3 biji bawang besar, dihiris halus
5 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*(*dikisar halus)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
2-3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
Segenggam daun ketumbar
Segenggam bawang goreng
1/2 cawan gajus
1/2 cawan kismis
Secubit koma-koma, direndam dalam sedikit air panas
1 kiub ayam maggi
Garan secukup rasa
Air mengikut sukatan beras (boleh dilebihkan 1/2 tin susu air jika perlu)

  • Cara-cara
    Panaskan minyak sapi dalam periuk atau kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti daun pandan dan bahan2 kisar tadi. Tumis hingga wangi. Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang.
    Masukkan kismis. Kacau rata. Tuang air dan susu cair. Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa). Biarkan mendidih.
    Tuang no.02 ke dalam rice cooker dan masukkan beras yg telah disejat tadi, tekan "cook". Masak hingga nasi kering. Dengan menggunakan sudu (atau chop stick) buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan koma2. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng. Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak.
    Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus koma2. Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2. Seelok2nya gunakan chop stick.
    Boleh lah dihidangkan bersama lauk2 sampingan seperti dalca, ayam masak merah, paceri nanas. pencuk nanas. acar timun atau acar buah dan kurma ayam / daging atau mengikut selera masing2.

Nasi tomato

Bahan-bahan ( 4~5org )


4cwn beras(dibersih dan ditoskn)
190g minyak sapi(kalau darurat boleh guna marjerin)
2 kuntum bunga cengkih
1/2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 cm kulit kayu manis
1 biji bawang besar dicincang
160g tomato puree (dlm tin)
1.8 leter air rebusan yang cair (bole juga nk guna kiub pati ayam)
daun saderi yang telah dicincang dan bawang merah (optional)
bhn dikisar: 2 ulas bawang putih, 3 ulas bawang merah dan 1 hiris halia

  • Cara-cara
    Cairkan minyak sapi diatas api yang sederhana dan tumiskan rempah-rempah selama 1-2 minit.
    Masukkan bahan tumbuk dan teruskan menggoreng hingga masak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga layu.
    Kecilkan api dan tuangkan puri tomato.Biarkan mendidih perlahan-lahan dan masukkan beras.Kacau rata-rata selama 1-2 minit.
    Masukkan air rebusan dan garam secukup rasa.Biarkan cecair meresap ke dlm beras sebentar.
    Kecilkan api, tanak nasi itu dengan bertutup hingga masak, masukkan daun saderi dan bwg goreng.

Pecel lele

Bahan-bahan ( 3 orang )


4 ekor ikan keli - dibersihkan dan dicuci dgn air asam jawa terlebih dahulu dan digoreng / di salai
15 tangkai cili padi - ditumbuk ( ikut suka pedasnya )
4 ulas bawang putih - ditumbuk
10 biji cekur ( kalo besarnya sebesar guli ) - ditumbuk
2 cawan air
200ml pati santan
air asam jawa- ( ikut suka masamnya, saya agak2 jer )
gula dan garam secukup rasa
daun cekur - dihiris halus mcm bunga rampai

  • Cara-cara
    panaskan periuk beserta air dan bahan yg telah ditumbuk sehingga mendidih di atas api sederhana
    masukkan air asam jawa, santan dan daun cekur, kacau hingga sebati
    setelah mendidih masukkan ikan, akhir sekali perasakan dgn gula dan garam kacau sehingga sederhana pekat kuahnya. Sedia untuk di makan.

Mee Rebus Udang

Bahan-bahan ( 5 orang )


500 g mee kuning
2 keping tauhu, digoreng dan dihiris
3 - 4 biji telur rebus, dibelah dua
Limau kasturi secukupnya
Taugeh, dibuang ekor dan dicelur
2 - 3 kelopak salad kobis, dihiris halus
Hirisan cili hijau dan merah
Bawang goreng dan hirisan daun sup/bawang
250 g udang sederhana besar

  • BAHAN-BAHAN UTK KUAH:-
    3 ulas bawang putih*
    6 biji bawang merah kecil*
    1/2 cm halia*
    2 camca besar udang kering, direndam 10 minit dan toskan*
    2 camca besar taucu, dicuci dan toskan*(*dikisar halus)
    2 camca besar rempah kari ikan, dibancuh dgn sedikit air
    1 batang serai, dititik
    1 inci lengkuas, dititik
    3 biji kentang, direbus hingga empuk dan dilecek halus
    1 camca besar tepung gandum,dibancuh dgn sedikit air. (optional)
    1 biji tomato, dibelah empat
  • Cara-cara
    Cuci udang, kupas kulitnya dan asingkan isinya. Dalam periuk tuang sedikit minyak dan goreng kulit udang hingga kemerahan. Tuang air (anggaran 1.5 liter), masukkan belahan bawang besar, dan lobak merah (jika ada). Renih 30 minit utk mendapatkan stok udang. Buang kotoran yg timbul (seakan2 buih bewarna merah ketika mendidih atau dipanggil "scum"). Ketepikan
    Dalam periuk lain, tuang 1/2 cawan minyak masak, goreng udang yg tlh dikopek selama seminit. Angkat dan toskan. Dgn minyak yg sama masukkan serai dan lengkuas diikuti bhn2 kisar dan rempah kari. Tumis hingga terbit minyak.
    Tuangkan air rebusan udang, kentang lecek dan belahan tomato. Perasakkan dgn garam dan gula secukupnya. Masak hingga kuah pekat. Boleh dimasukkan bancuhan tepung gandum jika kuah kurang pekat. Angkat dan boleh dihidangkan bersama mee.(kuah bergantung pada keperluan masing2)
    UTK MENGHIDANG:- Celur mee dan masukkan ke dalam mangkuk, susun tauhu dan tauge. tuang kuah hingga 3/4 penuh. Hias dgn telur rebus, hirisan salad kobis, hirisan cili hijau/merah, udang yg tlh digoreng tadi, bwg goreng, daun sup/bawang dan belahan limau kasturi (boleh juga dgn carikkan daging ayam)... Bolehlah dihidangkan

Nasi Ayam Hainan

Bahan-bahan ( 4 orang )


**Beras (jangan guna beras wangi) guna dalam 3 sukat
**1 ekor ayam
**1/2 ulas halia
**3 ulas bawang putih
**kayu manis
**Daun Pandan dan sedikit garam
>> Sos Ikan
>> 5 biji Cili Merah
>> 1 ulas Halia
>> 5 ulas Bawang Putih
>>Sedikit air perahan limau/lime
>>Gula,garam dan cuka
@1/2 ekor ayam (potong 6 ke 8 bhgn dan buang kulitnya)
@1 1/2 liter air
@1/2 bhgn kubis bulat (potong/hiris sederhana)
@2 batang carrots (buang kulit dan potong 4 ke 5 bhgn)
@1 biji kentang yang besar (buang kulit dan potong 6 bhgn)
@1 - 1.5 sudu kecik garam
@1 biji bawng besar (potong separuh)

  • Cara-cara
    Untuk Nasi: Gunakan bahan2 bertanda **
    Ayam di masukkan ke dalam air dan masak.Letakkan daun pandan dan sedikit garam untuk perisa.Jangan masak ayam terlalu lama.masak selama 20 ke 30 minit saja.Janji masak :D
    Keluarkan ayam dari air rebusan tadi dan potong ayam beberapa bahagian (ikut suka).Ketepikan dan simpan air rebusan ayam tadi untuk masak nasi dan sup nanti.
    Basuhkan beras hingga bersih,ketepikan sementara dan gunakan kuali untuk mengoreng halia dan bawang putih.Goreng hinga naik bau,dan masukkan bahan gorengan tadi kedalam nasi.Masukkan pula air rebusan ayam tadi kedalam beras,kayu manis dan daun pandan.Masakkan nasi tersebut.
    Untuk Sos Cili : Gunakan bahan2 bertanda >>
    Kisar cili merah,halia dan bawang putih dengan sedikit air.
    Keluarkan bahan kisar tadi kedalam mangkuk dan campurkan sos ikan,cuka,garam dan sedikit gula (agak2 rasanya) Kacau dan gunakan air perahan limau/lime bila hendak makan.
    Untuk Sup : Gunakan bahan2 bertanda @
    Dalam bekas yang besar,didihkan air dan masukkan 1/2 ekor ayam kedalam air mendidih tersebut.Tutupkan bekas tersebut dan biarkan mendidih selama 15 minit ke 20 minit.Gunakan api sederhana besar.
    Masukkan pula bawang besar tadi dan carrots dan biarkan lagi mendidih selama 15 minit.
    Perhatikan air rebusan tersebut,jika berkurangan boleh tambah sedikit.Masukkan pula kentang dan biarkan juga mendidih selama 15 minit.
    Last sekali masukkan kubis tadi dan masukkan sedikit garam untuk rasa.Biarkan kubis lembut dan tutupkan api.
    Cara2 hidangan: Ayam untuk makan bersama nasi ayam tadi bolehlah dihidangkan kedalm pinggan dan hidangkan bersama2 timun/daun salad.Untuk perasa ayam tambahkan kicap cair dan minyak bijan diatasnya.
    Ok dah boleh makan :D

2 comments:

  1. nak masak dalam blog ke?
    letak la sebarang tulisan awak..bleh share idea.
    nanti bleh jadi idealis yang mempunyai pemikiran idealistik..huhuhu..

    ReplyDelete
  2. sajer jer nak penuhkan blog..
    tu yg kongsi resepi skit.. whatever, thank for ur comments....

    ReplyDelete